Trafikverket – krav och råd inom Arbete på väg, APV

Trafikverket har uppdaterat både kompetenskraven och de tekniska kraven och råden gällande Arbete på väg, APV. Kraven gäller då man har Trafikverket som beställare och kraven är inskrivna som en del av kontraktskraven. De nya kraven publicerades på Trafikverkets hemsida 2024-09-01.

Syftet med regelverket Arbete på väg, TDOK 2012:86, är att säkerställa god trafiksäkerhet och arbetsmiljö vid arbeten där Trafikverket är beställare. Kraven är framtagna utifrån Trafikverkets roller som väghållare, väghållningsmyndighet, beställare och byggherre.

Trafikverket är inne på sin femte version av sina krav och råd inom Arbete på väg.

Den femte versionen omfattar bland annat följande ändringar:

  • Större omarbetning med förtydliganden och kompletterande krav
  • Ändringar för att uppnå nationella enhetliga krav
  • Anpassat regler efter metoder och produkter
  • Ny standard för gående och cyklister (SS 7750–1)
  • Krav på ITS-lösningar
  • Begränsat möjligheter att använda vakter
  • Tydligare riskhantering för oskyddad personal på vägen
  • Redaktionella ändringar

Nedan följer några av Trafikverkets nyheter och ändringar inom regelverket Arbete på väg, APV.

Definitioner:
Trafikverket lägger till och ändrar vissa definitioner inom deras regelverk. Några av dessa är aktiv arbetsplats, pågående arbetsplats, arbetsområde, utmärkningsansvarig, skyddsanordningsansvarig och buffertzon.

Säkerhetszon
Enligt tidigare version utgick man från föreskriven hösta hastighet, men numera utgår säkerhetszonens bredd från ordinarie hastighet.

Buffertzon
I förra versionen benämndes denna yta som tvärgående energiupptagande skyddszon, men enligt den nya versionen återinför man ett äldre begrepp som är vanligt inom branschen, dvs buffertzon. Zonen, eller ytan, har samma egenskaper som tidigare.

Gående och cyklister
Trafikverket utökar sina krav gällande skyddsanordningar för gående och cyklister som har för avsikt att skydda gående och cyklister. De nya kraven på skyddsanordningar ska från och med 2026-01-01 uppfylla kraven enligt SS 7750–1. Enligt Trafikverket ska olika skyddsklasser tillämpas beroende på trafikantslag och placeringen av skyddsanordningarna.

Trafikdirigering
Trafikdirigering kan genomföras på flera olika sätt, trafikljus, vägmärken vakter, etc. Trafikverket begränsar användandet av vakter bland annat med hänsyn till arbetsmiljön. Det är fortfarande tillåtet att använda sig av vakter vid tillfällig trafikdirigering, men i vissa fall krävs det ett godkännande från beställaren innan trafikdirigering med vakt får tillämpas.

Vill du gå en utbildning inom Arbete på väg?
Det finns fler ändringar och uppdateringar inom Trafikverkets krav och råd gällande Arbete på väg. Vi har utbildningar som hjälper dig att få kompetens enligt Trafikverkets kompetenskrav inom Arbete på väg samt material som gör att du kan repetera inför ett eventuellt certifieringsprov.


Kontakta oss på utbildning@rentsafe.se så ser vi fram emot att hjälpa dig, eller dina medarbetare att uppdatera kunskaperna inom arbete på väg.


Här kan du läsa mer om Trafikverkets krav och råd inom APV.


Tillsammans bidrar vi till en säkrare trafikmiljö