TA-PLAN

RentSafe hjälper dig med dina TA-planer

RentSafe planerar och utformar din avstängning tillsammans med dig. Vi ritar TA-planen och ordnar de tillstånd som krävs samt sköter kontakt och dialog med beställare. Årligen konstruerar och verkställer RentSafe flera hundra TA-planer och besitter den kompetens och erfarenhet som Arbetsmiljöverket kräver.

Vilka typer av arbeten kan vi hjälpa dig med?

Följande typer av arbeten har vi erfarenhet ifrån

  • vägarbeten av alla olika slag
  • schakt – och dräneringsarbeten
  • container & boduppställning
  • byggstaket vid ex fasadrenovering
  • mobilkran & liftuppställningar
  • filminspelningar
  • evenemang

Ta med oss i tidigt skede i din planering så säkrar du att bästa möjliga trafiklösning. Genom ritningar och andra underlag samt en dialog med vår TA-plans konstruktör får vi grundinformationen om vägarbetet.

För högsta effektivitet har vi tillgång till en stor bank av liknande uppdrag och kan därför oftast snabbt och enkelt ta fram det underlag som krävs.

Rentsafe är en helhetsleverantör och hjälper dig så att trafikanordningar och avstängningsanordningar är kontrollerade innan de börjar användas. Vi kontrollerar och underhåller regelbundet, och efter händelser som kan ha påverkat deras funktion säkerställer vi avstängningsanordningarna på nytt!

Varför behövs TA-plan

En trafikanordningsplan, TA-plan, är en omfattande och detaljerad plan som syftar till att organisera och reglera trafiken vid olika typer av evenemang, byggarbetsplatser, vägarbeten eller andra tillfällen då det behövs temporära ändringar i trafikmiljön. Planen är utformad för att säkerställa att trafikflödet fortsätter smidigt och säkert, samtidigt som trafikanternas och allmänhetens säkerhet beaktas.

Vad består TA-planen av?

TA-planen består vanligtvis av flera element och komponenter som samverkar för att skapa en välorganiserad och fungerande trafikmiljö. Det första steget i att utarbeta en TA-plan är att utföra en noggrann trafikanalys och utvärdering av de specifika förhållandena och behoven för det aktuella evenemanget eller projektet. Detta inkluderar att bedöma trafikvolymen, identifiera potentiella flaskhalsar eller farliga områden och fastställa de mest effektiva lösningarna för att hantera trafikflödet.

Vad inkluderar TA-plan?

Baserat på analysen utformas sedan en plan som inkluderar olika åtgärder och strategier för att hantera trafiken. TA-planen kan omfatta omledningar av trafiken, tillfälliga trafikskyltar och markeringar, tillfällig ändring av hastighetsgränser, temporära trafiksignaler och andra metoder för att informera och styra trafikanterna. Det är viktigt att dessa åtgärder är tydligt kommunicerade och synliga för att minimera förvirring och olycksrisker.

En TA-plan inkluderar också ofta en tydlig markering och skyltning av området för att vägleda trafikanterna. Det kan innebära att placera tillfälliga vägmarkeringar, pilar och symboler för att indikera rätt körfält och vägval. Dessutom kan det vara nödvändigt att använda avspärrningar och tillfälliga fysiska hinder för att skapa en säker arbetszon och förhindra obehörig åtkomst till farliga områden.

Säkerhet som viktig aspekt

Säkerhet är en central aspekt av en trafikanordningsplan. Det inkluderar att säkerställa tillräcklig belysning för att förbättra sikten, installera tillfälliga trafiksignaler och varningsljus för att uppmärksamma trafikanterna på förändringar och faror samt att tillhandahålla tydlig information om nödutrymningsvägar och säkerhetsinstruktioner. Utbildning av personal och trafikpoliser kan också vara en del av planen för att säkerställa att trafikanterna följer de nödvändiga anvisningarna och att trafikflödet regleras korrekt.

TA-planen måste också ta hänsyn till särskilda behov och krav för olika typer av fordon och trafikanter, såsom fotgängare, cyklister och personer

Förståelse och implementering av TA-planer för varierande arbetsmiljöer

Arbetsmiljön på vägar och arbetsplatser är mångfacetterad och kräver noggrann planering. Vårt mål är att utbilda dig i allt från intermittenta arbeten till långvariga fasta arbetsplatser. Läs vidare för att lära dig mer om de olika aspekterna av trafikanordningar och säkerhetsåtgärder som behövs för att skapa en säker arbetsmiljö.

Arbetet med TA-plan tar sitt ursprung ifrån tid och form av arbetsplats.

  • Intermittenta arbeten
  • Tillfällig fast arbetsplats
  • Kortvarig fast arbetsplats
  • Långsiktig fast arbetsplats
  • Rörliga arbeten

Intermitenta arbeten

Arbeten som utförs ifrån arbetsfordon och fortskrider framåt ryckvis eller som utförs under låga hastigheter som avsevärt avviker från den normala trafikrytmen. Intermittent arbete utförs från fordon med en säker manöverhytt och bör utföras i perioder med låg trafikintensitet. Även arbete med att etablera och avetablera arbetsplats räknas som intermittent arbete.

Tillfällig fast arbetsplats

Avser arbeten som varar i högst 1 timme, och som inte kräver schaktningsarbeten. Vid sådana arbeten kan det ta längre tid med att sätta upp och ta bort varningsmärken och avstängningsanordningar – än det tar att utföra själva arbetet.

Kortvarig fast arbetsplats

Avser arbeten som inte pågår mer än en dag. Normalt kräver arbetet endast enstaka maskininsatser, och tillåter något enklare utmärkning samt mindre antal av trafikanordningar. Dock skall en noggrann riskanalys göras för att bedöma en lämplig nivå på utmärkning och typer av skyddsanordningar.

Långvarig fast arbetsplats

En plats där ett gatuarbete beräknas pågår längre än en dag (eller under en längre period). Den arbetsplatsen skall alltid föregås av ett tvärgående energiupptagande tungt skydd för att skapa en trygg buffertzon framför platsen där personalen uppehåller sig. Den kräver ofta även att tunga längsgående avstängningsanordningar installeras mellan trafiken och arbetsområdet i form av barriärer i minst T2 eller N klasser.

Rörlig arbetsplats

Arbete som utförs med eller från motordrivet fordon i kontinuerlig rörelse som inte avviker markant från den normala trafikrytmen på vägen. Exempel på rörligt arbete är sandning, saltning och snöplogning.

Vad säger Arbetsmiljöverkets regler och rekommendationer

I enlighet med Arbetsmiljöverkets regler om byggnads- och anläggningsarbete, AFS 1999:3 ska byggnads- och anläggningsarbete där det förekommer passerande fordonstrafik ska planeras, ordnas och bedrivas så att risker med trafiken undviks.

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om byggnads- och anläggningsarbete innebär att man tidigt ska planera så att riskerna med passerande fordonstrafik blir så små som möjligt.  Man ska välja åtgärder utifrån nedanstående ordning.

  1. Leda om trafiken så arbetet inte berörs.
  2. Leda om trafiken så att fordonen passerar på betryggande avstånd.
  3. Skilja trafiken från arbetsplatsen med trafikanordningar, vid behov även med skyddsanordningar som hindrar eller avleder trafiken från att komma in på arbetsplatsen.

Även följande åtgärder ska övervägas, antingen var för sig eller i förening med varandra.

  • Hastigheten sänks förbi arbetplatsen genom t.ex. vägmärken markering eller annan lämplig åtgärd
  • Trafikvakten dirigeras förbi arbetsplatsen av en trafikvakt eller trafiksignaler

Enligt Arbetsmiljöverkets väglednings PM är det viktigt att följande maximala verkliga hastighet inte överskrids för passerande fordonstrafik.

Maximal verklig hastighet:

  • 30 km/ timme om sidoavståndet är mindre än 2,5 meter
  • 50 km/ timme om sidoavståndet är större än 2,5 meter
  • 70 km/ timme där det finns en godkänd skyddsbarriär av minst klass T2

Dessa rekommendationer har Trafikverket valt att skriva in som krav i sina dokument och upphandlingar. Rekommendationerna återfinns även i motsvarande andemening i Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) handbok Gatuarbeten i tätort.

Läs mer på Arbetsmiljöverket

Behöver du hjälp med TA-planer? Vi tar oss an små som stora projekt. mejla ta-planer@ramirent.se eller gå in på kontaktsidan och välj önskad ort.